ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Πόσο δύσκολο είναι να κόψω το κάπνισμα;

Η διακοπή του καπνίσματος είναι ιδιαίτερα δύσκολη (αναφερόμενα ποσοστά επιτυχίας 3-5%), όταν γίνεται μεμονωμένα και με ατομική και μόνο προσπάθεια. Υπάρχουν διεθνείς οδηγίες για τη διακοπή του καπνίσματος, που πρέπει να εφαρμόζονται από ιατρούς και ψυχολόγους που έχουν αποκτήσει ειδική εκπαίδευση και γνώση. Η διακοπή του καπνίσματος που γίνεται με τη βοήθεια εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού έχει σαν αποτέλεσμα να είναι επιτυχής σε 40-60% ενώ ένας καπνιστής που προσπαθεί να απαλλαγεί μόνος του τα καταφέρνει μόνο σε ποσοστό 3-5%.  Η μεγάλη δυσκολία στη διακοπή του καπνίσματος δεν οφείλεται στην αδιαφορία των καπνιστών για την υγεία τους αλλά στην έντονη ψυχολογική και σωματική εξάρτηση την οποία προκαλεί το τσιγάρο. Κάθε προσπάθεια διακοπής του τσιγάρου συνδυάζεται με σημαντικά στερητικά συμπτώματα όπως ευερεθιστότητα, απογοήτευση, θυμός, διαταραχή ύπνου, αϋπνία, αύξηση όρεξης, αύξηση σωματικού βάρους, δυσφορικό ή καταθλιπτικό συναίσθημα, δυσκολία συγκέντρωσης, νευρικότητα, ανυπομονησία, άγχος, που είναι ιδιαίτερα έντονα και ενοχλητικά. Ως αποτέλεσμα ο καπνιστής διακόπτει την προσπάθεια προκειμένου να απαλλαγεί από τα έντονα στερητικά συμπτώματα.

Τι πρέπει να κάνω αν καπνίζω;

Κάθε καπνιστής οφείλει να κάνει ένα προληπτικό έλεγχο, ώστε να διαπιστωθούν τυχόν δυσμενείς επιδράσεις του τσιγάρου στην  υγεία του. Αρχικά θα πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιο ειδικό πνευμονολογικό ιατρείο προκειμένου να ελεγχτεί το αναπνευστικό σύστημα με μια ακτινογραφία θώρακος και μια σπιρομέτρηση. Η σπιρομέτρηση είναι μια ανώδυνη, ακίνδυνη και φτηνή εξέταση όπου ανάλογα με την ικανότητα του καπνιστή εκτιμούμε εάν έχει αρχίσει να επηρεάζεται το αναπνευστικό του σύστημα. Στη συνέχεια από το λοιπό ιστορικό και την κλινική εξέταση ένας έμπειρος ειδικός γιατρός μπορεί εύκολα να καταλάβει, εάν έχει προσβληθεί και κάποιο άλλο σύστημα του καπνιστή.

Πως γίνεται η διακοπή του καπνίσματος;

Αφού προηγηθεί ιατρικός έλεγχος για τυχόν αναπνευστικά προβλήματα ο ασθενής ενημερώνεται αναλυτικά για τη διαδικασία και τα οφέλη της διακοπής καπνίσματος. Γίνεται εκτίμηση του βαθμού εξάρτησης από την νικοτίνη, με τη βοήθεια ειδικού ερωτηματολογίου. Συνήθως οι ασθενείς που καπνίζουν πάνω από ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα και καπνίζουν το πρώτο τους τσιγάρο μέσα σε μισή ώρα από την ώρα που ξυπνάνε, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν στερητικό σύνδρομο με τη διακοπή του καπνίσματος και  θα πρέπει να τους παρέχεται και φαρμακευτική αγωγή.

Εφόσον ο καπνιστής συναινέσει και οριστεί κατάλληλη ημερομηνία για την έναρξη της προσπάθειας διακοπής, παρέχεται:

  • Ιατρική παρακολούθηση.
  • Χορήγηση φαρμακευτικής βοήθειας
  • Ψυχολογική στήριξη, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της αλλαγής της ζωής του καπνιστή. 
  • Διαιτολογική παρέμβαση για την αποφυγή λήψης βάρους  μετά τη διακοπή του καπνίσματος και τη βελτίωση της ικανότητας άσκησης (υπάρχει συνεργάτιδα διαιτολόγος).
  • Συνεχής παρακολούθηση και στήριξη και μετά τη διακοπή του καπνίσματος προς αποφυγή υποτροπών.

Η ιατρός Βασιλική Δελημπούρα έχει παρακολουθήσει ειδική εκπαίδευση για την οργάνωση Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία. Ενημερωθείτε υπεύθυνα από την εξειδικευμένη ιατρό και διακόψτε το κάπνισμα πιο εύκολα, με ασφάλεια και πάντα με βάση τις διεθνείς οδηγίες για τη διακοπή καπνίσματος.

ΕΛΑΤΕ ΝΑ  ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ!!

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙΤΕ ΜΑΣ!!!

με τη διακοπή του καπνίσματος θα παρατηρήσετε τις εξής διαφορές στο σώμα σας:

  • Βελτιωμένη γονιμότητα
  • Πιο υγιές δέρμα
  • Λευκότερα δόντια και πιο δροσερή και ευχάριστη αναπνοή
  • Απαλότερα και πιο λαμπερά μαλλιά

Τα ρούχα σας θα μυρίζουν πιο όμορφα

Θα έχετε λιγότερο άγχος

Θα έχετε περισσότερα χρήματα

ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Σε 20 λεπτά η αρτηριακή πίεση και η ταχυσφυγμία που οφείλονται στο κάπνισμα θα υποχωρήσουν

Σε 8 ώρες τα επίπεδα του CO θα μειωθούν και αυτά  του οξυγόνου θα ξαναγίνουν φυσιολογικά

Σε 48 ώρες η πιθανότητα καρδιακής προσβολής θα αρχίσει να μειώνεται. Η νικοτίνη θα απομακρυνθεί από το σώμα σας. Η γεύση και η όσφρηση σας θα επανέλθουν

Σε 72 ώρες ο βήχας και τα φλέματα θα υποχωρήσουν σημαντικά. Η ενέργεια  θα αυξηθεί.

Σε 1 χρόνο ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής θα μειωθεί κατά 50%. Η αναπνευστική λειτουργία θα είναι εμφανώς βελτιωμένη και θα συνεχίζεται η βελτίωση της καθώς θα περνούν οι μήνες και τα χρόνια

Σε 5 χρόνια ο κίνδυνος εγκεφαλικού θα εξισωθεί με αυτό των μη καπνιστών

Σε 10 χρόνια ο κίνδυνος καρκίνου θα εξισωθεί σχεδόν με αυτό των μη καπνιστών

Σε 15 χρόνια ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής θα εξισωθεί με αυτό των μη καπνιστών 

Κέρδος ζωής με όριο τα 80 χρόνια

Για τους μη καπνιστές:

11-12  χρόνια

Διακοπή στα 25-34:

10  χρόνια

Διακοπή στα 35-44:

9  χρόνια

Διακοπή στα 45-54:

6  χρόνια

Διακοπή στα 55-64:

4  χρόνια

 

Βιβλιογραφία:

http://www.denkapnizo.org/

NICE smoking cessation guideline, May 2018.

ERS guidelines on smoking cessation, www.erswhitebook.org/chapters/tobacco-smoking/

National guidelines for smoking cessation in primary care: a literature review and evidence analysis NPJ Prim Care Respir Med. 2017; 27: 2.

Product was successfully added to your cart!