ΣΠΙΡΟΜΕΤΡΗΣΗ

Τι είναι η σπιρομέτρηση;

Η σπιρομέτρηση είναι μία απλή, μη επεμβατική εξέταση που εξετάζει πόσο καλά μπορείτε να αναπνεύσετε και συμβάλει στη διάγνωση διάφορων πνευμονικών παθήσεων. Είναι η πιο χρήσιμη εξέταση σε ασθενείς με άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και άλλων νοσημάτων του πνεύμονα καθώς είναι απαραίτητη για τη διάγνωση των νοσημάτων αυτών αλλά και για την τακτική χρόνια παρακολούθηση τους.

Είναι μια εξέταση ανώδυνη και διαρκεί συνήθως λιγότερο από 10-20 λεπτά. Χρειάζεται ωστόσο δυνατό φύσημα και καλή συνεργασία με τον ιατρό σας. Καλό είναι να γίνεται από τον Πνευμονολόγο, ο οποίος είναι ιατρός ειδικευμένος στα νοσήματα του αναπνευστικού και φυσικά στην εκτέλεση και την ερμηνεία της. Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η συχνή πραγματοποίηση σπιρομετρήσεων στον γενικό πληθυσμό βοηθά στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση, μειώνοντας έτσι τη νοσηρότητα των παθήσεων του αναπνευστικού.

Πως γίνεται η εξέταση;

Η σπιρομέτρηση είναι μία εύκολη, αναίμακτη – μη επεμβατική – εξέταση, η οποία διενεργείται με ένα μηχάνημα, το σπιρόμετρο, το οποίο μπορεί να είναι είτε αυτόνομο είτε συνδεδεμένο σε υπολογιστή. Φυσάτε μέσα σε μια μικρή συσκευή που μετράει πόσο αέρα μπορείτε να φυσήξετε από τους πνεύμονές σας και πόσο γρήγορα μπορεί να γίνει αυτό.  Ο εξεταζόμενος θα πρέπει μέσα από το στόμιο του σπιρόμετρου να εισπνέει και να εκπνέει ανάλογα με τις οδηγίες του γιατρού. Είναι μία εξέταση εξαρτώμενη από την προσπάθεια, άρα χρειάζεται την καλή συνεργασία του εξεταζόμενου και αναλυτική περιγραφή από το γιατρό.

 

Προ της εξέτασης θα πρέπει να μην

  •  Έχετε χρησιμοποιήσει σπρέι φάρμακο 12 ώρες εάν είναι μακράς δράσης, 6 ώρες εάν είναι βραχείας δράσης ή 24 ώρες εάν είναι υπέρ – μακράς δράσης. Πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για αυτό.
  •  Να μην έχετε καπνίσει για τουλάχιστον 12 ώρες.
  •  Να μην έχετε γυμναστεί για 6 ώρες προ της εξέτασης.

Πως ερμηνεύονται τα αποτελέσματα της εξέτασης;

Τα δεδομένα της εξέτασης μετατρέπονται σε μορφή γραφήματος που ονομάζεται καμπύλη ροής- όγκου. Οι αριθμητικές τιμές που λαμβάνονται συγκρίνονται με τις φυσιολογικές τιμές που υπάρχουν για όλους του ανθρώπους και εξαρτώνται από το φύλο, την ηλικία, τη φυλή, το ύψος και το βάρος.
Εάν τα αποτελέσματα είναι παθολογικά ή εάν ο Πνευμονολόγος το κρίνει αναγκαίο, η εξέταση επαναλαμβάνεται μετά από 10-15 λεπτά,  αφού πρώτα μας χορηγηθεί ένα εισπνεόμενο φάρμακο. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να διαπιστώσουμε εάν μία βλάβη είναι αναστρέψιμη και σε τι βαθμό. Επίσης ελέγχεται κατά πόσο οι αεραγωγοί (βρόγχοι) παρουσιάζουν σημαντική ανταπόκριση στην χορηγούμενη αγωγή. Η πληροφορία αυτή έχει σημαντική διαγνωστική και θεραπευτική αξία. 

 Εάν τα αποτελέσματα της σπιρομέτρησης είναι φυσιολογικά και ο ασθενής παρουσιάζει συμπτώματα συμβατά με βρογχικό άσθμα, υπάρχει πιθανότητα να πάσχει από βρογχικό άσθμα, παρότι η σπιρομέτρηση είναι φυσιολογική. Επίσης εάν ο εξεταζόμενος είναι καπνιστής και η σπιρομέτρηση του είναι φυσιολογική δε σημαίνει ότι δεν κινδυνεύει από μελλοντική ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα ή Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π.). 

Θα χρειαστώ άλλες εξετάσεις;

Η εξέταση της σπιρομέτρησης είναι σημαντική μέτρηση της λειτουργία των πνευμόνων. Αν τα συμπτώματα σας έχουν διακύμανση μπορεί να σας ζητηθεί να επαναλάβετε την εξέταση. Αν πάσχετε από αναπνευστικό πρόβλημα η τακτική σπιρομέτρηση θα βοηθήσει στη παρακολούθηση της νόσου.  Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να σας ζητηθεί να κάνετε και άλλες εξετάσεις για περαιτέρω διερεύνηση του προβλήματος σας.

 

Στο ιατρείο μας χρησιμοποιούμε το σπιρόμετρο New MINISPRIR με  WINSPIRO Pro, ένα αξιόπιστο διεθνώς σπιρόμετρο. Κάθε εξέταση γίνεται με τη χρήση επιστομίων με αντιμικροβιακό/αντιικό φίλτρο ψηλής αποδοτικότητας μιας χρήσης για διασφάλιση της απόλυτης υγιεινής και τηρώντας όλες τις συστάσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για τη διενέργεια Λειτοτργικού Ελέγχου της Αναπνοής.

Συμβουλές για μια σωστή σπιρομέτρηση:

Τοποθετείστε τα χείλη σας σφιχτά γύρω από το επιστόμιο.

Πάρτε μια πολύ βαθιά ανάσα μέχρι να γεμίσουν οι πνεύμονές σας αέρα.

Φυσήξτε όσο πιο δυνατά μπορείτε, όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Συνεχίστε να φυσάτε μέχρι  να σας πει ο γιατρός σας να σταματήσετε, συνήθως μετά από  6 δευτερόλεπτα.

Εάν κριθεί απαραίτητο η εξέταση επαναλαμβάνεται μετά από 10-15 λεπτά,  αφού πρώτα μας χορηγηθεί ένα εισπνεόμενο βρογχοδιασταλτικό φάρμακο προκειμένου να διαπιστωθεί εάν μία βλάβη είναι αναστρέψιμη ή όχι και σε τι βαθμό.

Product was successfully added to your cart!